De vijf belangrijkste veranderingen bij Android M
De vijf belangrijkste veranderingen bij Android M
Meer privacyopties
De grootste verandering ten opzichte van oudere Android-versies is hoe het besturingssysteem met toestemmingsverzoeken van verschillende apps omgaat. Voorheen moest je als gebruiker of alle verzoeken accepteren, zoals Facebook dat je camera wilt kunnen gebruiken, of de app in zijn geheel weigeren. In Android M stapt Google over naar een systeem waarbij toestemming gevraagd wordt zodra deze nodig is, net zoals in iOS. Whatsapp vraagt bijvoorbeeld pas of het toegang mag tot de microfoon van je smartphone als je een gesproken boodschap wilt sturen via de berichtenapp. Op dat moment verschijnt een pop-up waarin dat verzoek geaccepteerd of geweigerd kan worden. Dit moet ook het updaten van apps vereenvoudigen. Ontwikkelaars hoeven consumenten namelijk niet weer om toestemming te vragen als zij toegang willen krijgen tot een extra onderdeel van de smartphone. Dat gebeurt pas als de app die toestemming echt nodig heeft. Gebruikers kunnen de toestemmingen echter op ieder moment weer intrekken via een apart onderdeel in de instellingen van Android M.
Accu
Google belooft naast meer privacy ook een langere accuduur vanwege optimalisaties binnen Android M. Daarnaast komt er een soort bewegingsgevoelige slaapstand, ‘Doze’. Smartphones en tablets met Android M detecteren of gebruikers hun apparaat actief gebruiken. Zodra dat niet meer het geval is, bijvoorbeeld wanneer een tablet op tafel ligt, wordt er overgeschakeld naar een spaarstand.
In deze speciale modus zijn apps die op de achtergrond draaien niet meer zo actief als bij normaal gebruik. Google belooft dat belangrijke notificaties nog wel gewoon door blijven komen. Doze zou bij bepaalde toestellen de accuduur op één lading kunnen verdubbelen. Het gaat dan wel om de standby-tijd, niet om actief gebruik.
Naast een betere accuduur maakt Android M ook de weg vrij voor sneller opladen. Het nieuwe besturingssysteem staat een type-c usb-aansluiting toe. Type-c levert naast snellere dataoverdracht ook significant meer stroom, waardoor toestellen eerder helemaal opgeladen zijn. Ook kan een smartphone type-c andere apparaten opladen via usb.
Vingerafdrukscanner
Zoals verwacht biedt Android M ook ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Dat is niet nieuw voor Android, maar voorheen moesten telefoonfabrikanten zelf software inbouwen om acties te verbinden aan het scannen van zo’n afdruk. Dat hoeft niet meer in de nieuwe versie. Google bouwt die mogelijkheid er nu zelf in. Hierdoor wordt het voor ontwikkelaars een stuk makkelijker om in hun eigen apps bijvoorbeeld inloggen met een vingerafdruk aan te bieden.
Google gebruikt de vingerafdrukscanner ook voor zijn nieuwe mobiele betalingssysteem, Android Pay. Hiermee gaat het bedrijf de concurrentie aan met Apple Pay, dat in september van vorig jaar werd geïntroduceerd. Via Android Pay kan afgerekend worden door een smartphone met nfc-chip tegen een nfc-terminal te houden. Android Pay moet dan wel gekoppeld zijn aan een creditcard of ander geldig betaalmiddel.
De betaaldienst is bij de lancering alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar, net zoals Apple Pay. De bruikbaarheid van de dienst is bovendien afhankelijk van hoeveel partijen een samenwerking met Google aangaan. Het bedrijf heeft onder meer deals met Best Buy en McDonald’s.
Slimme assistent
Met de introductie van Android M wordt ook de slimme assistent Google Now verbeterd. Dit onderdeel van Android haalt automatisch informatie op uit onder meer Google Maps en Gmail. Daarnaast reageert Google Now op stemopdrachten van gebruikers.
In de nieuwe Android-versie wordt die functionaliteit verder uitgebreid naar zoekopdrachten binnen apps. In een mail of chatgesprek kan bijvoorbeeld informatie opgevraagd worden over een film of een artiest. Die haalt Google uit zijn eigen zoekmachine. De app verlaten om zulke details te googelen moet hiermee verleden tijd worden volgens de zoekgigant.
Integratie van apps en web
Een minder grote aankondiging is de verbeterde communicatie tussen apps en webpagina’s. In het huidige Android vraagt het besturingssysteem bij een link naar Twitter of Facebook steeds eerst of de het de desbetreffende app moet openen, of een webversie. In Android M kijkt Google op de achtergrond of gebruikers de corresponderende apps geïnstalleerd hebben staan. In samenwerking met de ontwikkelaars van deze apps wordt bepaald of dan standaard de app wordt geopend.
Ontwikkelaars kunnen daarnaast een speciaal tabblad ontwerpen voor Googles browser Chrome. Als gebruikers dan binnen hun app op een weblink klikken, komen zij alsnog in een vertrouwde omgeving terecht. Omdat Chrome dieper wordt geïntegreerd, kunnen gebruikers ook gelijk ingelogd worden op de sites waarvan Googles browser de inloggegevens bewaard heeft.
Bron: nu.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!