Laptop geeft blauw scherm, wat nu?
Een blauw scherm, ook wel een Blue Screen of Death, op de laptop toont zichzelf als er iets mis is. Op het blauwe scherm kun je een (fout) melding vinden of een gehele code. Er zijn verschillende oorzaken tot dit probleem. In deze blog leggen wij uit wat de oorzaken kunnen zijn, zodat je dit volgende keer kan voorkomen, maar ook hoe je dit blauwe scherm kan oplossen. Je wilt namelijk dat jouw laptop weer zo snel mogelijk werkt en dit probleem zich niet meer voordoet!
Oorzaak 1: Vastgelopen
Een blauw scherm kan zich voordoen na een update, maar ook vanuit het niks. De meest voor de hand liggende reden is dat de laptop is vastgelopen. De oplossing? Schakel de laptop in en uit. Je kunt kijken of de laptop hierna weer normaal opstart. Geeft het scherm een melding? Volg dan de instructies in de melding op.
Oorzaak 2: Oververhit
Een blauw scherm kan veroorzaakt worden door een oververhitte laptop. In dit geval kun je de laptop het best laten afkoelen. Dit doe je door de laptop uit te schakelen en de laptop aan de kant te leggen. Ligt er een deken, kussen of andere stof onder de laptop? Verwijder dit en plaats jouw laptop op een harde ondergrond zoals een tafel. Wist jij namelijk dat laptops snel oververhit raken als zij niet goed kunnen ventileren? Voorkom dit probleem door de laptop op een harde ondergrond te plaatsen wanneer deze in gebruik is.
Gebeurt het met regelmaat dat jouw laptop oververhit, heel erg warm wordt of veel geluid maakt? Dan kan het zijn dat de ventilator van jouw laptop kapot is of vol zit met stof. Ga naar een reparatiebedrijf om dit onderdeel te vervangen of schoon te laten maken.
Oorzaak 3: Corrupte drivers
Kapotte en incorrecte drivers kunnen een blauw laptop scherm veroorzaken. In dit geval zal je een foutmelding zien in de vorm van een code of hexadecimale notatie (0x00000000EF, 0x00000000A, etc.). Het internet staat vol met handleidingen voor jouw type laptop. Ons advies is: zoek de code via het internet op en volg de handleiding die er is.
Oorzaak 4: RAM geheugen is defect
Draaien er veel zware programma’s op de laptop? Dan kan dit er voor zorgen dat er te veel RAM wordt gebruikt en jouw laptop crasht, waarna er een blauw scherm ontstaat. Onze tip: sluit programma’s na gebruik goed af en schakel het opnieuw opstarten van de apps op de achtergrond uit. Zo heb jij kans dat jouw laptop ook meteen veel sneller wordt! Schakel in het geval van een crash jouw laptop in en uit; dit is een snelle manier om de laptop te resetten. Mocht jij vaker problemen met het RAM geheugen hebben? Kijk dan of je het geheugen van jouw laptop kunt verhogen.
Oorzaak 5: Hard- of software problemen
Heb jij recent software geüpdatet? Dan kan dit de oorzaak zijn van het blauwe scherm. Wellicht is jouw laptop niet compatibel met de software, of de update is niet volledig gelukt. Probeer de nieuw geïnstalleerde software te verwijderen.
Oorzaak 6: Virus, malware of Trojans
Dit is door goed beschermende software in het huidige jaar niet meer veel voorkomend, maar kan wel degelijk de oorzaak zijn van een blauw laptop scherm. Zelf kun je makkelijk nagaan of er virussen aanwezig zijn op de laptop. Installeer een goede virusscanner die jouw laptop intern nakijkt en bedreigingen tegengaat.
Voorbeelden van goede virusscanners zijn Kapersky Antivirus 2020, Bullguard Internet Security 2020, McAfee AntiVirus en Norton Antivirus.
Repair IT Now helpt jou
Is het niet gelukt om het probleem op te lossen? Of laat je het liever aan een expert over? Dan ben jij bij Repair IT Now aan het juiste adres. Wij repareren dagelijks aan de accu’s, ventilatoren, laadpunten, schermen, toetsenborden, soft- en hardware van verschillende type laptops. Wij hebben al honderden voor jou geholpen!
Wil jij dat wij jou helpen? Neem contact met ons op!
Opsturen of langskomen
Zes dagen in de week is Repair IT Now geopend. Je kunt een afspraak met ons inplannen voordat je langskomt, zo ben je gegarandeerd dat een expert samen met jou naar het apparaat kijkt. Mocht jij niet in de gelegenheid zijn om langs te komen? Dan kun jij jouw apparaat naar ons opsturen. Wij vragen jou eerst om contact op te nemen, zodat wij het proces van opsturen kunnen uitleggen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!